Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια

Νέα κλιμάκια, συντελεστές φορολόγησης και αφορολόγητο για τα ενοίκια, φαίνεται ότι θέλει να καθιερώσει το Υπουργείο Οικονομικών για το 2016, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσής του.

Έπειτα από την απόσυρση πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στη φορολόγηση των ενοικίων από το 11% στο 15% για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 χρόνο και από 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 και άνω, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει σχέδιο για κλιμακωτή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, εξετάζεται η θέσπιση ενός χαμηλού συντελεστή γύρω στο 5% για εισοδήματα από ενοίκια έως 3.000 ευρώ και συντελεστών 12% - 15% για ετήσια ποσά άνω των 3.000 ευρώ και έως 10.000 ή 12.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά μελετάται η καθιέρωση ακόμα δύο πολύ υψηλών συντελεστών στο 30% και 45%.

Επίσης εξετάζεται η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να είναι αυτοτελής.

Όσον αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια, πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούν πλέον να τα εκχωρούν στην εφορία αλλά αναζητείται μία "φόρμουλα" που δεν θα επιτρέπει τη φορολόγησή τους.