Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε σχέση με τις εμπορικές

Η κατάργηση του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με τη χρήση των αντικειμενικών αξιών είναι προαπαιτούμενο για την πάταξη της διαφθοράς στην κτηματαγορά, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων, εκτιμητών και διαχειριστών ακινήτων NAI Hellas για τη σημασία της διαφάνειας στην αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2015 σε δείγμα 144 συμμετεχόντων - επαγγελματιών του κλάδου, το 72% αυτών θεωρεί ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν βοηθήσει στη διαφάνεια της αγοράς και στην
απονομή δικαιοσύνης. Ακόμη το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι οι αντικειμενικές θα πρέπει να αντικατασταθούν με εκτιμήσεις των συμβαλλόμενων μερών κατά τη μεταβίβαση ακινήτων στα πρότυπα των Βεβαιώσεων Νομιμότητας ή Βεβαιώσεων Ενεργειακής Επάρκειας.


Αναγκαίο το μητρώο τιμών και το Κτηματολόγιο

Ακόμη το 92% των ερωτηθέντων, θεωρεί καίρια την ύπαρξη ενός ενιαίου μητρώου καταγραφής των πραγματικών τιμών αγοραπωλησιών και μισθώσεων ακινήτων

Η ύπαρξη ενός ενιαίου μητρώου καταγραφής των πραγματικών τιμών αγοραπωλησιών και μισθώσεων ακινήτων θεωρείται καίρια για την βελτίωση της διαφάνειας στην Ελληνική κτηματαγορά σύμφωνα με το 92% των ερωτηθέντων. H συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το Κτηματολόγιο, το σαφές πολεοδομικό σύστημα και η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών σε πολεοδομία, δασαρχεία, αρχαιολογία κ.λπ. συμβάλουν στον περιορισμό της διαφθοράς στο εγχώριο real estate.

Γιατί είναι αναγκαία η ύπαρξη διαφάνειας; Για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς μετά από το πιθανό τέλος της κρίσης.

Οι παράγοντες της αγοράς συναρτούν τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων, μεταξύ άλλων, με την δημοσιοποίηση πράξεων, τη συνεχή ροή αξιόπιστων πληροφοριών, τις αξιόπιστες εκτιμήσεις, την ύπαρξη δεικτών αγοράς και τη δίκαιη φορολογία.

Προς εναρμόνιση οι αντικειμενικές με τις εμπορικές

Η κατάργηση των αντικειμενικών αξιών αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση που συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων μέσω και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, έως το τέλος του έτους, κατ’ εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης του μνημονίου για εναρμόνισή τους με τις εμπορικές αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, για τον καθορισμό των τρεχουσών αντικειμενικών έχει ληφθεί υπόψη το κόστος κατασκευής νέων οικοδομών, σύμφωνα με εκτίμηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Έτσι, υπολογίζεται ότι η μέση τιμή κατασκευής ανέρχεται σε 750 ευρώ / τ.μ. για κατοικίες- διαμερίσματα χαμηλού κόστους, σε 900 €/τ.μ. για μέσου κόστους, σε 1.050 €/τ.μ. για υψηλού κόστους και 1.200 €/τμ για ακίνητα πολυτελείας.